Menu


PRESSEMELDING

Telemark Kunstnersenter, Skien
7. november - 13. desember, 2009
Åpning: Lørdag 7. november, 14.00

 

Hovedsal

Gruppeutstilling, "Tempo som tanke - byrom som skisse" med aiPotu (Anders Kjellesvik & Andreas Siqueland), Anna Daniell, Anne Guro Larsmon & Siri Østvold, Are Blytt, Frode Markhus, Gard Andreas Frantzsen, Kjell Varvin, Lars Morell, Marianne Zamecznik & Anders Smebye, Mathias Steinbru, Morten Kildevæld Larsen, Nicklas Gahnström, Petter Buhagen, Sandra Norrbin, Snorre Ytterstad, Stefan Schröder, Steffen Håndlykken, Stian Ådlandsvik, Tor Børresen, Tuva Gonsholt og Åsil Bøthun

Skien har de siste tre årene arrangert utendørsutstillingen Tempo Skien, med Telemark Kunstnersenter som ansvarlig arrangør og produsent. Byens befolkning har fått oppleve midlertidige prosjekter i det offentlige rom. Noen av kunstverkene har vært svært synlige og flere verk har gitt publikum mulighet til å bruke uterommet på nye måter. Andre verk har vært høyst konseptuelle eller så små og skjulte at de bare har gitt noen ytterst få mulighet til å oppleve verket, gjerne ved ren tilfeldighet.

Utstillingsrekken har fungert som et eksperiment i forhold til hva som kreves av både kunsten og publikum i en slik sammenheng. Man har sett hva som kreves av organisasjonen bak utstillingene for å gi kunstnerne produksjonsmuligheter og støtte, og lært en del om hvordan publikum må informeres og engasjeres. Det har også vist seg komplisert å håndtere siutasjoner i etterkant av utstillingene, hvor arbeider som det i utgangspunktet kunne ha vært vanskelig å forestille seg realisert eller vedlikeholdt, kunne ende opp som nærmiljøets favoritter, med påfølgende ønske om forlengelse selv om verkene aldri var tenkt permanente. Det har også vært erfaringer i forhold til prosjekter som nesten ikke, eller aldri, lot seg realisere på grunn av diplomatisk sammenbrudd og estetiske diskusjoner. Den opprinnelige idéen bak Tempo Skien, som en utstilling i uterommet, som utgjøres av midlertidige arbeider, har altså vist seg organisatorisk og kunstnerisk problematisk på like mange måter som den har resultert i suksesshistorier, både i forhold til det brede publikum og for enkeltpersoner og barn og ungdoms opplevelser med kunsten i uterommet.

Utstillingen i Telemark Kunstnersenters hovedsal samler en gruppe kunstnere til en utstilling hvor man rett og slett tenker seg modeller, prototyper eller mindre skulpturer, som kunne vært utgangspunkt for et eller flere arbeider i det offentlige rom. Flere verk fungerer her nærmest som dokumentasjon eller skisser for noe mye større eller til og med fullstendig utenomjordisk, noe ubeskrivelig og gjerne magisk... Det er arbeider i utstillingen som forsøker å underminere hele idéen om kunst som noe positivt, produktivt og oppbyggende, som nærmest tar avstand fra tanken om kunst i det offentlige rom. Og det er verk her som rett og slett umulig hadde kunnet la seg realisere, men som fremstår som de fineste små tankene for et fantastisk offentlig monument i modellform.

Det er mellom disse ulike bidragene og kunstnernes tanker og standpunkt til kunst at vi her får en slags diskusjon om kunstens rolle i det offentlige rom. Paradoksalt nok er dette for en gangs skyld i Skien strengt begrenset til innsiden av galleriets vegger. Men samtidig kan det hele gi flere hint til hvor en utstilling som Tempo Skien kan eller bør bevege seg, og hva slags tanker og holdninger som opptar kunstnerne i deres arbeid med denne problematikken.

Marianne Zamecznik kuraterte Tempo Skien i 2007 og er med her med to skulpturer i samarbeid med Anders Smebye. Morten Kildevæld Larsen og Åsil Bøthun var med som kunstnere i 2008. Siri Østvold, Lars Morell og Sandra Norrbin stilte ut under Tempo Skien 2009. Undertegnede kurator var med som kunstner i 2007 og kuraterte Tempo Skien 2009.

 

Alle foto: Anders Valde

 

Prosjektrom

Anders Valde, "An Ambitious Project Collapsing"

Anders Valdes utstilling i prosjektrommet vil bestå av en serie skulpturer som kan fremstå som møbler. Han har utført disse basert på arbeidene til en gruppe møbelsnekkere og håndtverkere som arbeidet med å lage unike skulpturelle møbler og objekter på 60- og 70-tallet.

Disse arbeidene kan defineres som kunst, dekor og design - avhengig av funksjon og kontekst. Anders Valde har jobbet med denne problemstillingen over lenger tid. Tidligere har han samlet og transformert gjenstander, men her har han begitt seg inn på en egen nyproduksjon inspirert eller delvis kopiert fra tidligere design. Spesielt på 60- og 70-tallet, i en tid da masseproduksjonen nådde nye høyder, var det flere designere som diskuterte begreper som autensitet, originalitet og den kunstneriske verdien av sitt arbeid. Samtidig som tilgang på designede og funksjonelle gjenstander ble demokratisert gjennom maskinell produksjon, ble også prinsippene for teknikk og håndverk forenklet og standardisert. Det finnes mange påstander om dårlig materialkvalitet og lite bestandige produkter i forhold til denne utviklingen, også i dag.

Anders Valde har tatt for seg tankene rundt denne "kreative revolusjonen" og tatt et skritt tilbake for å undersøke og erfare noen av disse påstandene, ved å forsøke å gjenskape noen av de unike objektene fra den gang, eller videreutvikle visse design-idéer. Han poengterer også med dette nettopp den generelle distansen til håndverket og vår kunnskap om materialene vi arbeider med. Hans utstilling kan sees på som en kommentar til hvordan begrepene design og kunst i de senere årene har utviklet seg til en større dynamisk diskurs.

Blant referansene og inspirasjonen for hans arbeider finner vi designere som Paul Evans, George Nakashima, Philip Lloyd Powell, Harry Bertoia, Gio Ponti og Michael Coffey, i tillegg til en viss interesse for italiensk konseptuell design som for eksempel Ettore Sottsass og Gaetano Pesce. Hos for eksempel disse sistnevnte fantes det en iboende kritisk og diskursiv holdning til kreativ praksis, og noen ganger ble gjenstander som i utgangspunktet skulle være funksjonelle, masseproduserte møbler, til slutt svært dekorative og ubrukelige objekter, som lamper som nærmest må sees på som abstrakte skulpturelle komposisjoner.

Anders Valde er født i Bergen i 1980, og oppvokst i Bodø. Han har studert ved Bournemouth Institute of Art and Design (2001-2004) og Statens Kunstakademi (2006-2008).

http://www.andersvalde.com

 

Alle foto: Anders Valde

 

Videopresentasjon

Grovt Skadeverk 1 og 2

Siden den første av disse to norske graffitifilmene kom ut i 2005 har de blitt spredt over hele Europa og store mengder klipp har endt opp på YouTube, og bidratt til å gjøre norsk graffiti beryktet over hele verden. Telemark Kunstnersenter følger opp bokslippet ved kunstnersenteret i september da vi presenterte den nye boken "Oslo Graffiti 1984-2009", med å vise disse legendariske undergrunnsvideoene.

Filmene presenterer oss for en kjerne av norske graffitiutøvere fra de siste ti årene. Flere av deres tokt dokumenteres her med håndholdt videokamera og klipp som er hentet fra TV-nyhetene. Det vies spesielt fokus på graffiti på tog og t-bane og dokumentasjon av såkalt bombing (massiv tagging) og annet hærverk. Det finnes et engasjement og ambisiøst nivå av selvrealisering hos disse utvøverne av et høyst diskutabelt visuelt uttrykk i det offentlige rom. Dette er en praksis som ikke en gang ber om aksept fra samfunnet. Som man ser av flere verk finnes det her uttrykk med politisk slagkraft, svært sterke uttrykk for individets frihet og rettigheter.

Det ligger i materialets natur at personene bak filmene ikke kan krediteres, og filmene har tidligere blitt beslaglagt av politiet i Oslo hvor de har ligget ute for salg. Visningene her i Skien inngår i senterets rekke av presentasjoner av videobasert kunst eller annet filmmateriale som kanskje representerer marginale og subkulturelle bevegelser, men som bør tåle diskusjon og større oppmerksomhet.

Videoene kan sees i forhold til gruppeutstillingen i hovedgalleriet, "Tempo som tanke - byrom som skisse", som omhandler kunst i det offentlige rom.

 

Kurator: Jan Christensen

 

Telemark Kunstnersenter
Liegata 8, 3717 Skien
Telefon: 35 51 98 50
Epost: post@telemarkkunstnersenter.no
www.telemarkkunstnersenter.no

Telemark Kunstnersenter er åpent for publikum tirsdag, onsdag og fredag kl.11-16, torsdag kl.11-18 og lørdag kl.12-16